Segmen: SIHAT BERSAMA SHAKLEE

By ~Noor Aziemah~ - 21:27:00Saya selalu dengar perkataan suplemen. Tapi kawan-kawan tahu tak apa itu suplemen sebenarnya? Untuk apa? Penting ke idok? Kalau tak tahu, sila scroll down ya... *winkwink*

Apa itu Suplemen Makanan?
Okay, secara roughly suplemen makanan merupakan produk kesihatan yang mengandungi satu atau lebih zat yang bersifat nutrisi atau ubat yang kebiasaannya terdiri dari vitamin, mineral dan asid amino yang merupakan sebahagian daripada protein yang digunakan untuk keseimbangan metabolisme dalam tubuh.

Kenapa Kita Perlu Mengambil Suplemen Makanan?

1. Kita sering terdedah terhadap pencemaran alam sekitar

Cuba kita lihat keadaan sekeliling kita. Macam-macam pencemaran berlaku. Pencemaran air, pencemaran udara, pencemaran tanah, pencemaran bunyi dan macam-macam lagi. Sudah tentu kehidupan kita lebih terdedah dengan kuman, bakteria, virus, kekotoran, debu, asap dan jangkitan penyakit yang berbahaya yang boleh mengancam kehidupan dan mungkin membawa maut.


Pencamaran Air


Pencemaran udara


2. Badan kita memerlukan dos yang lebih bagi sesetengah nutrien.

Badan setiap manusia mempunyai keperluan yang berbeza terhadap jenis-jenis suplemen. Contohnya, para wanita yang sedang hamil memerlukan nutrients secukupnya untuk dirinya dan bayi. Mereka memerlukan dos kalsium yang lebih tinggi untuk tumbesaran tulang dan gigi bayi dalam kandungannya. Para atlet memerlukan sumber protein yang tinggi untuk membantu merawat sel-sel yang rosak di samping nutrisi-nutrisi yang lain untuk tenaga yang lebih kuat. Mereka yang sudah lanjut usia akan kehilangan kebanyakan nutrient seperti kalsium lalu menyebabkan tulang mereka rapuh. Oleh hal yang demikian, mereka perlu memasukkan kalsium ke dalam diet harian mereka.


3. Buah-buahan dan Sayur-sayuran yang diambil tercemar atau terjejas.

Kebanyakan sayur-sayuran dan buah-buahan ditanam secara moden dengan penggunaan baja-baja bukan organik yang menmpunyai pelbagai jenis bahan kimia. Bahan kimia ini yang bertujuan untuk membunuh serangga perosak tanaman sebenarnya memberi kesan buruk kepada tubuh badan kita. Bahan kimia ini juga boleh merosakkan fungsi ginjal jika bagi jangka masa panjang.


4. Kita sering mengamalkan gaya hidup tidak sihat.
Cuba kita refleksi gaya hidup seharian kita. Cukupkah waktu tidur 8 jam sehari? Cukupkah pengambilan air kosong? Adakah kita terdedah dengan asap rokok atau kita sendiri menghisap rokok? Adakah kita sering stress dan tertekan sama ada di sekolah, di tempat kerja mahupun tatkala melayan anak? Gaya hidup yang tidak sihat secara tidak langsung memberi kesan kepada tubuh badan tau. Ingat tu!
5. Kehilangan nutrien dalam makanan.
Percaya atau tidak, kebanyakan protein yang terkandung dalam daging haiwan, misalnya daging ayam, rosak atau hancur setelah kita memasaknya dengan menggunakan api yang panas. Tapi, kalau api tak panas, macam mana nak masak daging tu kan? Sebab itu, walaupun kita mengambil daging ayam itu tadi dalam kuantiti yang banyak, kita masih lagi belum mendapat kuantiti protein yang diperlukan oleh badan. Malahan, jumlah lemak pula yang semakin meningkat!


6. Kebanyakan rakyat Malaysia makan mengikut selera rasa.
Berapa peratus rakyat Malaysia yang mengambil makanan seimbang? Terlalu sedikit. Kenapa? Sebab rakyat Malaysia mementingkan rasa. Pernahkah kita menitikberatkan soal kandungan gula, garam, ajinomoto dan pewarna dalam makanan? Perkara ini, walaupun nampak remeh, tapi sebenarnya memberi kesan terhadap tubuh badan kita. Sebab tu macam-macam jenis penyakit melanda rakyat Malaysia sekarang ini.


Oleh itu, saya nak mengajak anda untuk menambahkan suplemen harian kita. Kita kehilangan pelbagai jenis vitamin dan zat setiap hari. Oleh hal yang demikian, mari memperbaiki kesihatan kita ke arah yang lebih baik.


Sihat Bersama Shaklee
Misi Shaklee adalah untuk menyediakan kehidupan yang lebih sihat untuk semua orang dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa sahaja. Mereka melakukannya dengan membuat produk semulajadi yang begitu luar biasa. Setiap produk yang masuk ke dalam botol Shaklee direka untuk meningkatkan kesihatan, bekerja tanpa kompromi dan menjadi mesra alam di planet ini. Apabila kawan-kawan  memilih Shaklee, kawan-kawan akan tahu 3 perkara adalah benar. Ia sentiasa selamat. Ia sentiasa bekesan. Dan ia mesra alam.

"Saya tidak pernah memperlekehkan profesion perubatan," dia pernah berkata "tetapi kita adalah dalam dua bidang yang berasingan. Mereka dilatih untuk merawat penyakit, saya berminat dalam memperbaiki kesihatan"
DR. FORREST C. SHAKLEE.  
Untuk keterangan lanjut boleh visit website ini:

ATAU


ATAU

add saya kat FB: NOOR AZIEMAH


Lots of Love,
Noor Aziemah

  • Share:

You Might Also Like

0 jutawan akhirat