18 August 2015

2 Sebab Kenapa Anda Tidak Boleh Makan Kuning Telur Jika Nak Kurus

Assalamualaikum warahatullahi wabarakatuh...

Hai semua pembaca blog nooraziemah.blogspot.com!

Ramai yang tahu bahawa telur kuning ada banyak khasiat yang tersendiri.

TAPI,  TAPI, TAPI!

Anda yang sedang dalam proses menurunkan berat badan adalah sangat dilarang daripada memakan telur kuning. Nak tahu kenapa? Mari sini azie bagi tahu 2 sebab.


2 Sebab Anda Tidak Boleh Makan Kuning Telur Ketika Diet

1. Kandungan Kalorinya Tinggi.

Cuba tengok kandungan kalori kuning telur dalam gambar di bawah ni.





1 biji kuning telur = 55 kalori.

Cuba bayangkan kalau dalam masa 1 hari itu anda mengambil lebih daripada 1 biji telur kuning.

2 biji = 110 kalori
3 biji = 165 kalori
4 biji = 220 kalori


2. Ia menjejaskan diet anda

Ingat! Cara menurunkan berat badan yang betul dan sihat adalah dengan memastikan jumlah kalori harian adalah kurang daripada jumlah kalori yang badan anda perlukan. Katakanlah anda seorang perempuan yang tidak melakukan kerja-kerja berat, kalori harian yang anda perlukan adalah sekitar 1600-1700 kcal mengikut usia anda.

Jadi, kalau anda nak kurus, calories intake anda mestilah kurang daripada 1600kcal supaya lemak dalam badan dapat dbakar untuk mengantikan kalori keperluan yang tidak cukup tu.

Kalau makan 2 biji kuning telur dah 110 kalori, macam mana pula dengan makan tengah hari, minum petang, makan malam anda?

Mesti jadi lebih daripada jumlah kalori yang badan anda perlukan. Kalau macam ni, bukannya lemak-lemak akan dibakar, tapi sudah pasti lemak makin bertambah.

Kalori daripada 4 biji telur kuning sudah menyamai dengan kalori semangkuk nasi putih. Azie rasa, baik pilih nasi putih daripada sekadar makan 4 biji telur kuning, lagi kenyang dan lagi bertenaga.






Jadi kalau anda nak kuruskan badan, sila elakkan daripada mengambil kuning telur. Sila sedekah kepada kawan-kawan yang tidak gemuk supaya tidak membazir, okay?


Diet Mestilah Dengan Ilmu.
Sebab itu Azie kata, kalau nak kurus mestilah berilmu. Jangan diet secara main hentam, takut nanti bukannya makin kurus tetapi makin gemuk ada la... Contohnya, tak nak makan nasi sebab takut gemuk, tapi makan makanan yang tinggi kalorinya.

Dah lah tidak bertenaga (sebab tak makan nasi), kurus pun tak jugak...

Jangan jadi macam tu ya rakan-rakan. Jangan seksa diri sendiri. Siapa kata nak kurus tu susah? Nak kurus tu mudah saja jika anda tahu caranya.

Semoga tips ini bermanfaat :)



Anda mahukan lebih banyak tips kurus dan sihat dengan mudah dari rumah? Tanpa perlu pergi gim. Tanpa perlu tinggalkan nasi putih. Tanpa perlu berjumpa coach. Hanya dari rumah! Mahu?


Dapatkan Ebook Now Everyone Can Kurus!

Saya nak bagi anda semua ebook Now Everyone Can Kurus.



Anda boleh dapatkan ebook ini dengan 2 cara,

1. Beli pada harga RM20

Ebook ini dijual dengan harga RM20.00. Ianya setebal 150 muka surat dan dalamnya terdapat pelbagai rahsia, tips dan kisah motivasi untuk menurunkan berat badan.

Jika anda mahu membuat pembelian, sila masukkan duit ke dalam akaun berikut:

Noor Aziemah Noor Azman
Maybank: 164306419902
Email: aziemah96@yahoo.com

Kemudian, whatsapp Azie 0126818763 nama dan email anda.

Jika anda tidak berpuas hati, kami akan memulangkan duit RM20 anda.

2. Atau DAPATKANNYA DENGAN PERCUMA!

Ya, dapatkannya secara percuma.Anda tidak perlu membayar 1 sen pun. Caranya ialah dengan menekan butang SHARE di bawah dan SHARE kan link ini.

Selepas itu, anda boleh whatsapp azie 0126818763 nama dan email anda.

Link ebook ini akan di email kepada anda secara percuma.

Ianya satu amanah buat anda sekiranya anda memilih untuk mendapatkan ebook ini secara percuma dengan cara kedua.


Saya doakan semoga anda kurus dan sihat.


Salam sayang,

Noor Aziemah
Now Everyone Can Kurus


Sila tekan button like and share jika anda rasa entri ini mampu memberi manfaat kepada lebih ramai orang. Terima kasih.


No comments:

Post a Comment

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI