12 January 2017

Hanya RM1.78 Sehari Agar Tubuh Badan Cukup Nutrisi Yang Diperlukan

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...


Azie rasa kita semua tahu yang badan kita sangat-sangat memerlukan semua protein yang wujud dekat dunia ni iaitu karbohidrat, protein, lemak dalam kuantiti yang betul. Yaaa itu semua kita boleh dapat daripada makanan kan?

Contohnya, karbohidrat kita boleh dapat bila kita makan nasi, mee, mihun atau kueh teow, roti, gandum, bijirin dan lain-lain. Protein pulak kita boleh dapat daripada ayam, ikan, seafood dan untuk yang vegetarian, mereka ambil protein daripada kekacang. Lemak-lemak pun senang nak dapat kan. So tiga-tiga makronutrients ni memang badan kita sentiasa dapat.

Tapi pernahkah anda terfikir tentang vitamin C yang memang anda dah lama tahu sangat penting untuk badan anda? Tentang lapan jenis vitamin B yang diperlukan agar badan anda boleh hasilkan tenaga atau energy dengan baik? Tentang vitamin A yang baik untuk elakkan night blindness? Tentang vitamin E yang berfungsi sebagai antioksida? Dan segala macam mineral yang memang badan anda perlukan untuk bekerja sebaiknya?

Mineral-mineral seperti kalsium, fosforus, magnesium, selenium, copper, kromium, iron dan lain-lain yang badan anda perlukan dalam kuantiti yang sedikit tapi sangat-sangat diperlukan setiap hari. Pernahkah anda ambil berat tentang semua mineral ini?


Kalau memang ambil berat selama ini. Tahniah! Anda memang menjaga amanah yang Allah dah beri iaitu tubuh badan anda sebaiknya. Tetapiii, jika anda baru terfikir dan baru menyedari akan kepentingan mineral dan vitamins ini semua, jangan risau... Masih belum terlambat untuk anda bertindak.

Anda ada dua pilihan sebenarnya untuk make sure badan anda mendapat kesemua vitamin dan minerals yang penting untuk sistem dalam badan berfungsi sebaiknya. Pertama, saya cadangkan anda pelbagaikan pilihan makanan anda. Seperti yang lecturer diet saya selalu cakap,

"EAT A VARIETY OF FOOD!"

Allah pun memang dah cipta pelbagai tumbuhan dan haiwan untuk dijadikan sebagai makanan oleh manusia. Jadi, memang tugas kita lah untuk makan semua tu. So lepas ni make sure, dalam pinggan tu ada nasi, ada daging untuk protein, ada sayur yang cukup, ada buah-buah sekali untuk setiap hidangan anda, iaitu time breakfast, time lunch dan time dinner.

Ohhh sayur nak kena ada berapa banyak ye? Hmmm.... jom kita semak dengan Malaysia Dietary Guideline untuk adult.



MENURUT MALAYSIA DIETARY GUIDELINE

Menurut Malaysia Dietary Guideline, Key Message 5: Eat Plenty of Fruits and Vegetable Everday








Cuba tengok kat atas ni dia tulis: key recommendation 1. Eat different type of fruits for every meal. Maksudnya setiap kali makan breakfast, lunch dan dinner kena makan buah dan buah tu haruslah yang berlainan di setiap hidangan.







Yang kat atas ni pulak dia tulis: key recommendation 2. Eat variety of vegetable everyday. Bawah tu dia cadangkan makan sayur berdaun hijau sebaik-baiknya setiap hari, makan sayur yang berlainan warna untuk lunch dan dinner, Makan sayur yang tidak berdaun contohnya peria dan petola beberapa kali seminggu.






Yang atas ni pulak key recommendation no 3: Dia cadangkan makan at least 5 hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari. Sebagai contoh, 3 hidangan sayur dan 2 hidangan buah yang berbeza atau sekurang-kurangnya makan satu hidangan buah dan satu hidangan sayur untuk setiap hidangan.


Secara pendeknya dekat sini, guideline ni nak sampaikan mesej yang pelbagaikan hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan kita setiap hari. Tahniah untuk anda yang berjaya lakukan pilihan satu sebaiknya.




BUKAN SEMUA BERJAYA LAKUKAN SEPERTI PILIHAN SATU

Tapi jika anda seperti saya, yang duduk pun di hostel, kena makan apa je yang ada dekat kafe tu....


kadang-kadang makan sayur, kadang-kadang tak makan sebab sayur dah habis kat kafe tu....


Atau tak makan sayur sebab setiap hari sayur sama, macam mana nak pelbagaikan hidangan sayur setiap hari...


Atau anda selalu beli makanan yang dalam tu tak ada sayur contohnya set butter rice setiap hari yang kadang-kadang ada timun kadang-kadang tak dapat, atau just makan set ayam penyet yang dapat tempe seketul dua...


Atau hidangan goreng-gorengan yang sayur-sayurannya seperti hidup segan mati tak mahu...


Buah-buahan apatah lagi. seminggu mungkin sekali sahaja. atau seminggu tu tak makan langsung buah....


Atau jika anda seorang yang tak makan sayur langsung. Memang tak minat sayur. Macam mana nak dapat mineral? Nak kata drpd sumber lain? Anda pasti ke dapat kalau tak makan sayur? Haaa cer fikir...


Anda yang dalam situasi di atas ni lebih sesuai dengan pilihan kedua iaitu cuba tambah dengan suplemen. Ada lecturer saya kata, manusia tidak perlu makan makanan tambahan atau suplemen, sebab kita boleh dapat semua tu dengan eat a variety of food. Betul apa dia cakap, tapi kalau situasi yang macam dekat atas ni macam mana?

Kadang-kadang, kita tak ada pilihan lain sebab itu saja pilihan makanan yang kita ada. Kemudian, kita rasa mudah penat, badan tak bertenaga. Mudah kena penyakit macam gum bleeding. Nak derma darah tak boleh sebab kurang darah merah.... Haaa itu semua petanda atau simptom yang menunjukkan badan kita sangat-sangat kekurangan nutrisi tersebut. Dan pilihan yang anda boleh ambil ialah dengan mengambil suplemen.


Saya cerita ni semua sebab saya pun lalui semua ni. I wanna eat a variety of food. I wanna be healthy. But the situation didn't allow me to eat a variety of food, so I can't give what my body needs. Tapi sampai bila nak macam ni? Badan kita ni kita bukan nak pakai sekejap, jika diizinkan oleh Allah, badan kita ni kita nak pakai lama. Jadi hargailah tubuh badan kita sementara kita tengah sihat ni.



START CONSUME SUPLEMEN

Sebab itu lah saya start consume suplemen. Hanya dengan kurang RM2.00 sehari, badan saya peroleh vitamins dan mineral yang diperlukan. Selepas saya start consume Vitalea, vitamin B Complex dan vitamin C, Alhamdulillah saya lebih yakin yang badan saya mendapat kesemua sumber vitamin dan mineral yang diperlukan.


Vita-Lea





Vitamin pertama yang dicipta oleh Dr Forrest Shaklee pada tahun 1915. Maknanya vitalea ni dah 100 tahun berada dipasaran. Kalau tak bagus, mestilah dia tak akan bertahan di pasaran kan? Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi lengkap yang diekstrak daripada buah-buahan dan sayur-sayuran. Pendek kata dia ada semua jenis mineral yang Azie dah mention masa mula-mula tadi. Sebab tu la namanya multivitamin.

Walaupun multivitamin vitalea mengandungi pelbagai mineral, tetapi ianya paling cepat larut dalam air. Azie sendiri pernah try experiment ni. Masukkan dalam air,sekejap je dah larut. Selain itu, vitalea jugak ada elemen iron, so sangat sesuai untuk mereka yang kurang darah merah macam Azie, ibu-ibu mengandung dan mereka yang mengalami pendarahan besar.

Satu botol vitalea boleh tahan empat bulan. Dan setiap hari anda just spend RM0.78 sen sahaja untuk khasiat yang banyak ini.



Vitamin B Complex




Dah namanya pun B Complex, maka memang dia ada semua lapan jenis vitamin B. Apa fungsi vitamin B untuk badan kita? Vitamin B membantu melancarkan metabolisme, melancarkan peredaran darah, membantu sintesis DNA & RNA, mencegah kerosakan urat saraf, membantu pembentukan sel darah merah, mengubah protein, karbohidrat dan lemak kepada tenaga dan macam-macam lagi kepentingan vitamin B untuk tubuh badan kita.

Dan kalau anda belum tahu, Vitamin B Complex Shaklee dikecualikan daripada dikenakan GST tau sebab memang dah diiktiraf sebagai National Essential Medicine List (NEML). Jadi memang terbuktilah yang B Complex ni sangat penting untuk tubuh badan manusia. Satu botol Vitamin B Complex boleh tahan penggunaannya sehingga 4 bulan juga sebab ada 120 biji dan sehari anda just spend 0.45 sen sahaja.



Sustained Released Vitamin C.





Vitamin C, buat anda yang belum tahu, Vtamin C sangat mudah terhapus atau terjejas bila terdedahkan kepada suhu yang tinggi atau bila terdedah kepada asap rokok. And then, vitamin C yang kita makan dalam badan sebenarnya akan diserap sedikit sahaja dan selebihnya akan dibuang melalui urine. Memang sistem badan kita terima sedikit vitamin C sahaja.

Maka, vitamin C Shaklee diproses dan dipatenkan supaya dia diserap ke dalam badan sedikit demi sedikit selama 5 jam, bukannya semua sekali diserap. Sebab tu lah namanya sustained released vitamin C. Pendek kata sustain release ni satu proses dimana vitamin C Shaklee diformulasi khas agar dilepaskan ke dalam badan secara perlahan-lahan/berperingkat mengikut masa tertentu. Vitamin C Shaklee boleh bertahan selama 6 bulan tauu sebab ada 180 biji. Sehari anda just spend 0.55 sen sahaja untuk khasiat vitamin C yang berpanjangan.


Dan total semua sekali untuk sehari hanya RM1.78 sahaja, tak sampai RM2.00 sehari untuk anda pastikan badan anda mendapat semua jenis vitamin dan mineral yang diperlukan. Jom, semua rakyat Malaysia! Kita laburkan sedikit duit untuk kekal kan kesihatan tubuh badan kita. Saya doakan agar anda semua mendapat kesejahteraan di dunia dan di akhirat.


Salam sayang,
Noor Aziemah



Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Aziemah untuk:-


FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

Noor Aziemah
aziemah96@yahoo.com
012-6818763 (Call, SMS, WhatsApp)

No comments:

Post a Comment

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI